תזונת פליאו – מה לשים בקופסאת האוכל של הילד? פוסט חזרה לבית ספר ולגנים – לגזור ולשמור

תכף מתחילה שנת הלימודים, ואיתה השאלה שרבים מכם שלחו לנו: עם מה נשלח את הילדים לבית הספר?
ננסה לתת לכם רעיונות ונשמח אם תכתבו בתגובות רעיונות נוספים משלכם

מה הסיבות שהילדים אוכלים פליאו?

יכולות להיות סיבות שונות ובהתאם יכול להיות שתצטרכו לבצע התאמות כאלו ואחרות. יכול להיות שהילד שלכם צליאקי, חולה קרוהן או בעל רגישות לגלוטן (אפס סובלנות לגלוטן), יכול להיות שהילד שלכם סכרתי (הגבלת פחמימות משמעותית), חולה במחלה אוטואימונית (ואולי אסור לו ביצים), בעל עודף משקל משמעותי, יש לו הפרעת קשב, ריכוז ו\או היפר אקטיביות או פשוט אתם רוצים שהילד יאכל אוכל מזין וטעים שיאפשר לו לתפקד באופן מיטבי בבית ספר יאפשר לילדכם לגדול ולהיות מאושר, גם בלי סיבה נוספת.

תזונת פליאו לילדים – קצת לוגיסטיקה

עוד שאלה חשובה מאוד. עלינו להבין את הצרכים של הילד שלנו.
האם הוא רעב בבוקר ומעדיף לאכול בבית או שהארוחה הראשונה שלו תהיה בבית ספר?
עד איזו שעה הילד במסגרת?
האם הוא יחזור בצהריים לאכול בבית או שצריך לשלוח אותו גם עם אוכל לצהריים?
האם יש איפה לחמם אוכל בבית הספר? (בהנחה שהילד מספיק גדול בשביל זה)

מה הילד שלכם אוהב לאכול?

אם זה לא טעים, הוא לא יאכל את זה…
תעברו עם הילדים שלכם על הרשימה ותראו מה הם אוהבים, האם הם מהילדים שזקוקים בכל יום למשהו אחר או שהם רוצים לאכול כל יום אוכל דומה?

איך צריכה להראות הארוחה?

כדי שהארוחה תהיה משביעה ומזינה כמו גם יפה וטעימה רצוי שהיא תכיל מזון מכמה קבוצות:
חלבון מהחי, שומנים בריאים, ירקות, פחמימות וכדאי לחשוב גם האופציה של פינוקים מדי פעם.

חלבון מהחי:

ביצים – במגוון צורות, לדוגמה חביתה, אומלט, ביצים קשות, אג מאפין (מכניס גם ירקות בפנים…)
קציצות – קציצות בשר עם שפע של ירוקים בתוכן, מטוגנות במחבת. ניתן להכין בכמות גדולה ולהקפיא.
נקניקיות איכותיות – מוכנות מראש וחתוכות.
בשרים קרים – פסטרמה, רוסטביף, קבנוס, בשרים מעושנים. רצוי לפרוס דק דק. ניתן להכין או לקנות, תלוי בכישורי המטבח שלכם ובמידת ההשקעה שאתם מוכנים לה.
דגים – סלמון אפוי או כבוש, טונה משימורים (במים), סרדינים לאמיצים ודגים מעושנים.
שאריות בשרים – מארוחת ערב של אתמול או משבת.
*רצוי מאוד דברים בלי רוטב וחתוכים בגודל שאפשר לאכול בידיים בקלות.

ירקות:

ירקות שלמים/חתוכים – מלפפון, עגבניות שרי, גזר, פלפל, קולורבי, סלק, כרוב, סלרי, צנוניות ועוד.
לילדים מתוחכמים יותר אפשר לחתוך את הירקות לרצועות ולהוסיף להם מטבל כלשהו ליד על בסיס גבינת שמנת, יוגורט או טחינה (אפשר בתוך צנצנת קטנה, כדי שלא יישפך)
ירקות אפויים (אנטיפסטי) – תפוח אדמה, בטטה, סלק, בצל, כרובית, קישוא, פלפל, שום, דלעת, דלורית, דלעת ערמונים ופטריות. חלק מהירקות האלו מכילים יותר עמילן וחלק פחות, העמילניים הקלאסיים יופיעו שוב בקטגוריה של הפחמימות.
ירקות מאודים/מבושלים/מוקפצים – שעועית ירוקה, ברוקולי, כרוב ניצנים, פטריות וגזר.
ירקות כבושים/חמוצים – מלפפון חמוץ, גזר, כרובית, קולורבי וכו'. לילדים אניני טעם. רק שימו לב שהם עלולים להוציא נוזלים, אז שימו בכלי אטום נפרד או בקופסא שיש בה הפרדה יעילה.
סלט – סלט ישראלי קצוץ, סלט חסה וכו'. אפשר להכין בקופסא אחת את הילרקות לסלט ובצנצנת קטנה את הרוטב ולשלב. אל תשכחו לשלוח עם הסלט מזלג. סלטים מתאימים לילדים גדולים יותר בשל הלוגיסטיקה הכרוכה באכילה שלהם.

פחמימות:

ירקות אפויים בתנור – תפוח אדמה (אפשר לחתוך לרצועות כמו צ'יפס), בטטה, סלק
אורז – רצוי אורז דביק שקל יותר לאכול מבלי לעשות בלאגן…
פירות – יכולים להיות במקום או בנוסף לעמילנים. כל פירות העונה הם אופציה. פירות בהחלט יכולים לספק את כל מלאי הפחמימות שהילד זקוק לו. פירות גדולים או כאלו עם גרעין או קליפה שלא אוכלים רצוי לקלוף ולחתוך. רק שימו לב שלא לשלוח פירות שנמעכים!
ערמונים – אחלה פינוק בעונה (אפשר להשיג ערמונים בשקיות ואקום כל השנה)

שומנים בריאים:

גבינות – גבינות קשות ממגוון סוגים הם תוספת נפלאה לארוחה. גבינות צהובות, גבינה בולגרית עם אחוזי שומן גבוהים, מוצרלה בייבי ועוד. אל תשלחו עם הילדים גבינות מסריחות למרות שהם אוהבים אותן, הריח לא יעזוב את הכיתה…
זיתים – גם צבעוני, גם טעים וגם מגוון. רק לא יותר מדי כי הם נוטים להיות מלוחים.
אגוזים – מקדמיה, אגוזי מלך, שקדים, פיסטוק ופקאן.
אבוקדו – קשה למצוא אבוקדו במידת העשייה הנכונה כך שלא ייהרס בקופסא מצד אחד ויימעך ולא יהיה קשה מדי. ילדים גדולים יותר אפשר לשלוח עם חצי אבוקדו וכפית.
שבבי קוקוס – לא הגרוסים אלא הגדולים יותר שמגיעים בחתיכות. ויש לג'מוקה כאלו קלויים שהם בכלל מעדן.

פינוקים:

לחמניות פליאו – לחמניות טחינה, לחמניות מקמח שקדים, לחמניות טפיוקה וגבינות וכו'. נמצאים בקטגוריה של הפינוקים כי הם לא מומלצים בהגזמה, אבל יש גם ילדים שלוקחים לחמנית פליאו בכל יום. הרבה פעמים זה טוב בהרבה מהאלטרנטיבות האחרות כמו למשל המצב עם הלחמניות ללא הגלוטן שאוכלים הצליאקים.
עוגות ועוגיות פליאו – מאפים מאוד דחוסים לרוב, אין צורך ביותר מחתיכה קטנה.
ממתק ג'לטין – על בסיס מחית פרי, חלב קוקוס או שמנת. ג'לי בכוס קטנה שאוכלים בכפית או סוכריית ג'לטין קשיחה (הכל תלוי בכמות הג'לטין ששמים)
שוקולד מריר – רק תזכירו לילד שלכם שאם הוא מכבד את החברים שלו שיסביר להם קודם שזה שוקולד מריר מאוד, כי חוש הטעם של הילד הפליאוליתי הוא קצת אחר…
פירות ופירות מיובשים – כן, פרי הוא גם פינוק. תחשבו פשוט

עיצוב ונראות

בעיני ובעיני הילד שלי קופסת אוכל שמכילה מאכלים שהוא אוהב היא סופר מושכת. הצבעים של הירקות והפירות נראים נפלא ואין לנו צורך עיצובי מעבר לכך. אולם ישנם ילדים (והורים) שזקוקים ליותר מכך ולמשפחות אלו כדאי לחשוב יותר על שילובי צבעים וצורות.
אפשר לחתוך עם חותכי עוגיות (cookie cutter) את הירקות או הגבינות לכל מיני צורות מגניבות או לחתוך לצורות שונות את המזון. תהיו יצירתיים אם אתם רוצים, אבל בסופו של דבר, אל תשתעבדו.

לסיכום

תעברו עם הילדים שלכם על הרשימה, תבדקו איתם מה הם אוהבים לאכול.
תשתדלו להכין מזון בכמות גדולה ולהקפיא/לקרר לכמה ימים לפחות את מה שאפשר. בשרים קרים ומעושנים, לחמים ולחמניות, פשטידות ואג מאפין, קציצות, אנטיפסטי וכו'. מה שאפשר להכין ערב קודם תכינו ערב קודם ותעשו לכם מינימום עבודה.
הלוגיסטיקה נראית בהתחלה קצת קשה אבל מהר מאוד מתרגלים לשגרה וזה לא כל כך קשה.

הכותב הוא אבא לילד שעולה לכיתה ג'.

*הפוסט נכתב בלשון זכר, אך המאכלים מתאימים לבנים ולבנות.